Vi använder cookies. När du använder vår webbplats så godkänner du därmed även användandet av cookies.X

Antal bolagsregistreringar utförda
  • 2
  • 3
  • 8
  • 0
  • 6

Skatt på utdelning till privatperson

Som privatperson så kan det ibland kännas som om man betalar skatt på allt. Ibland känns det till och med som om man betalar skatt på skatten. Detta är trist, men sant. Många försöker dock hitta sätt att komma ifrån att betala så mycket skatt på utdelning till privat personer.


Skatt i aktiebolag
Om du har ett aktiebolag så vet du att du betalar skatt på vinsten från verksamheten. Bolagsskatten ligger idag på 22 procent. Tar man ut lön eller gör en utdelning av aktier, så får man även skatta på dessa pengar så klart. Ett aktiebolag är ett skattesubjekt i sig själv och lämnar därför in sin egen deklaration och skattar för sin vinst.


Skatt på utdelning
Som ägare till ett aktiebolag så kan du välja två sätt att ta ut pengar från företaget. Antingen tar du ut lön, som du betalar skatt och sociala avgifter på, eller så väljer du att ta utdelning. Utdelningen är dock inte avdragsgill, men det är lönen.


Med dubbelbeskattning menar man att eftersom den utdelning som man tar ut från bolaget inte är avdragsgill i deklarationen, så kommer man att behöva betala skatt även för den del av vinsten som går ut till dig som aktieägare. Du skattar nämligen för denna utdelning i din privata deklaration. Normalt skattar du här runt 20 procent.


Väljer att ta ut lön
Det är många som fortfarande hellre väljer att ta ut lön från aktiebolaget än att göra en utdelning. Och det är helt rätt. Man ska i första hand alltid ta ut sin lön. De senaste åren har reglerna för utdelning dock blivit väldigt gynnsamma för alla bolag. Reglerna har blivit mer generösa, men det kan vara svårt att hänga med. Dessa regler tycks ändras nästan varje år, så det gäller att hänga med på vad som gäller just nu.


Framtiden
En intressant fråga är hur framtiden kommer att se ut när det gäller skatt på utdelning till privat personer. Ett förslag har varit att man ska höja skatten till 25 procent istället för 20 procent. Man har förutspått att det kommer att bli ett lägre schablonbelopp enligt förenklingsregeln och även sänkt lönebaserad utdelning.


Vad som kommer att hända i framtiden när det gäller skatt på utdelning till privat personer kan vi bara sia om. Det enda vi kan göra är att hänga med i utvecklingen och vara redo att agera snabbt om reglerna skulle ändras till det sämre.

Starta holdingbolag
businessman